CURIOSITATS!

Sabíeu que, tot i el impacte negatiu que causa el trastorn de la disfèmia en la majoria de les persones que el pateixen, existeixen persones que han aconseguit fer d'aquest el seu major motor per a superar-se? 

Coneixeu a aquestes persones i les seves històries d'èxit!

  • Anthony Hopkins


Era una persona molt solitària, perquè no sabia què dir a la gent. A més, era tímid i solia balbucejar i bavejar. Va passar l'escola de manera improductiva i, per aquest motiu, va decidir internar-se en l'art. Quan tenia 15 anys, va ser encoratjat per a convertir-se en actor, i avui és reconegut mundialment pel seu llegendari paper del "Doctor Hannibal Lecter", el qual va donar-li un Oscar al 1992. 

  • Bruce Willis

Després de la separació dels seus pares, aquest va ingressar a l'escola secundària, on els seus problemes de fluïdesa de la parla van ser molt notoris. Els seus companys/es el molestaven amb sobrenoms fent referència al seu trastorn. No obstant, Willis es va adonar que, a dalt de l'escenari, la seva tartamudesa desapareixia, ja que li era més fàcil expressar-se a sobre d'una tarima. Des d'aleshores, va començar a actuar i el seu pas per la secundària li va ser més còmode, convertint-se en el President del Consell Estudiantil i en un membre actiu del club de drama. Encara avui dia, té moments en els que tartamudeja i és considerat un dels millors actors de tots els temps. 

  • Winston Churchill 


Una de les seves característiques era el tartamudeig. Ell mateix es descrivia com una persona amb un impediment a la parla però va treballar constantment per a superar-lo. 
Churchill és considerat un dels oradors més importants de tots els temps, amb discursos que van servir d'inspiració als britànics en temps de guerra. Actualment, la Fundació de Tartamudesa Americana utilitza la seva imatge com un dels seus exitosos models a seguir. 

  • James Earl Jones


Un dels herois de Hollywood per tenir una de les veus més reconegudes: Jones li va donar vida al personatge de Darth Vader a "Star Wars" i a Mufasa, el pare de Simba, al "Rey León". Ningú s'imaginaria que de nen era quasi mut per la seva tartamudesa severa, la qual li va durar al voltant de vuit anys. Ell recorda les burles que rebia a l'escola, i atribueix la seva recuperació a un professor d'anglès que el va introduir al món de la poesia. 

  • Lewis Carroll 


Carroll tartamudejava igual que els seus germans. No obstant, això no va ser un impediment pel seu desenvolupament en societat. Vivint en una època on les habilitats artístiques pròpies eren la única forma de diversió, Carroll sabia com arreglar-se-les, ja que cantava molt bé i no tenia por escènica. El seu entusiasme el va portar a escriure un clàssic infantil: "Alícia en el País de las Maravillas". 

  • Scatman John

Aquest músic americà va ser destacat en el jazz. Va tenir una infantesa dolorosa degut al seu problema amb la tartamudesa, però als 12 anys va començar a estudiar piano, fet que li va fer desenvolupar el seu costat artístic. Per tant, això va compensar-li el seu trastorn de la parla. 
"El piano em va donar una forma de parlar. Jo m'amagava darrere d'ell perquè tenia por d'expressar-me", va dir John.
Després, es va convertir en un artista reconegut que va vendre milions d'àlbums en tot el món: "Vaig fer del meu gran defecte la meva gran virtut.

  • Marilyn Monroe

Va ser la icona de la sexualitat als anys 50-60. A més d'amagar els seus romanços i amants, l'actriu amagava la seva tartamudesa. Es diu que la seva veu suau i sensual, la qual va captivar a tants dels seus "fans", era la seva manera d'amagar aquest trastorn que tenia des de la infantesa. 

  • Marc Anthony 

El cantant va confessar que era tartamut de petit. Era tant gran la seva angoixa quan es volia comunicar, que preferia cantar abans que parlar. "D'aquí va néixer aquest respecte que tinc per la música", va dir en una entrevista en els Billboard Latinos. 


  • Nicole Kidman 

L'actriu va dir a Starpulse que la pel·lícula "The King's Speech" la sensibilitzar de manera especial. "Jo vaig patir de tartamudesa, i recordo a totes les persones dient-me: pensa, organitza el què vols dir i després parla". Kidman diu que aquest trastorn va ser, en part, el què la va impulsar a ser actriu. 

  • Eric Roberts

A una entrevista amb "The Stuttering Foundation", Roberts va recordar que li entrava pànic quan de nen havia de llegir a la classe. "Sempre memoritzava el paràgraf". Assegura que, encara que va passar per les teràpies corresponents, avui dia, continua tenint moments de tartamudesa. "El més important és acceptar-nos  com som", va aconsellar el germà de Julia Roberts. 

  • Porky

Sens dubte, el tartamut més famós és el porquet Porky, de Looney Toons. Encara que Warner va ser demandat per "The National Stuttering Project", el qual acusava al porquet de no ser una bona figura de la tartamudesa, la veritat és que Porky va aconseguir fer parlar a tots sobre la disfèmia. 
La seva parla especial i la seva famosa frase: "Es, es, es, es... Eso es todo amigos!", van captivar a tot el públic.


  • El monarca Jorge VI

Va ser un noi tímid i acomplexat, amb una tartamudesa provocada per diversos traumes de la infantesa. No estava previst que es convertís en rei, ja que el tro estava destinat al seu germà gran, però aquest va abdicar per casar-se amb una divorciada americana. Era incapaç de pronunciar discursos en públic (particularment curiós resulta el fet que no podia pronunciar la lletra "k", pel que li resultava impossible referir-se a sí mateix com "the king"). Jorge va superar els seus problemes de pronunciació gràcies a la teràpia d'un logopeda australià i aspirant a actor anomenat Lionel Logue. El tractament va durar deu mesos, al llarg dels quals el sobirà i el seu instructor van tenir 82 sessions de terapia.

D'aquest personatge històric i famós es va crear una pel·lícula anomenada "El discurso del rey", la qual narra els esforços del monarca Jorge VI d'Anglaterra per a superar el seu trastorn de tartamudesa. Aquesta pel·lícula va ser un dels films més taquillers de l'any 2010, i es va perfilar com un dels dos favorits pels Oscar 2011.

A continuació, es pot visualitzar el tràiler de la pel·lícula en qüestió:




  • Per últim, dir que al llarg de la història han existit molts personatges cèlebres (Charles Darwin, Miguel de Cervantes, Moisés, entre d'altres) afligits per aquest trastorn de disfèmia o tartamudesa, i que van aconseguir superar-la amb força o transformar-la en una gran virtut. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada